Saturday, November 08, 2008

Internet Chess Club (ICC) or Playchess? - Part 1

I noted that majority of chess fan is using Internet Chess Server (ICC) or/and Playchess as their main chess server for online chess games, live broadcast, lesson , news etc. There's other chess server like the USCF and the FICS but i think ICC and Playchess is still better because it has many extra features.

I'm a registered ICC member and a guest member in Playchess. I'm not sure whether ICC is better the playchess but i had problem in the past to made payment online with playchess so i think i would settle with ICC only as a paid member. Furthermore, having two online chess server membership is not good for my...pocket ...:=)

I would like to gather the advantage and disadvantage of both server and welcome any feedback/input from readers. Below are some of my opinion

Internet Chess Club (ICC)





* ICC is good for broadcasting events & level of players,playchess is good for wildly playing tournaments

* the majority of the players are American

* Fee

Three year membership $149.95

One year membership $59.95

Six month membership $34.95

One year membership for students $29.95


playchess.com

* playchess is good for wildly playing tournaments (ICC for broadcasting events & level of players,)



* Fee ( Playchess membership is cheaper then ICC )

1 year member ship € 29,90 = 38.2735 USD

1 year membership is free with the purchase of fritz . The majority are European players.

I welcome any feedback !

4 comments:

Mohd Zambri said...

1. Playchess boleh daftar online walaupun pakai apa2 product chessbase pirate. Sampai akaun expired, kalau ikut experience mungkin sampai berbulan juga. ICC boleh daftar free untuk seminggu walaupun sebenarnya dia bagi peluang sampai 2 minggu. They have never mentioned this!? Camanapun kalau nak free extention kena main tourney dan menang kat ICC.

2. ICC kalau jadi member mahal sket seperti yg Hairulov dah mention.

3. Interface Playchess lebih cantik sebab memang product chessbase. Kalau ICC diorang pakai third party jadi paham2 la kureng la sket cantiknya. Tapi bagi yg paham command line ia lebih mudah diguna.

4. Playchess banyak orang German, ICC banyak USA. Orang lebih ramai kat playchess. GM, IM dan title player pun banyak kat Playchess lagi. Walaucamanapun kat ICC kalau main 5 min pool chances nak jumpa title player cam IM tu lebih tinggi. Kalau kat playchess kena naikkan rating sampai mungkin 2500 di mana mungkin mustahil bagi sesetengah player.

5. Kat ICC live coverage lebih mudah janji boleh login boleh la ikut live coverage. Kat playchess tak boleh, kena jadi registered member dulu.

6. Tutorial, video lesson lebih bagus ICC sebab boleh tengok dan download. Tapi klu nk download kena tau cara, sapa nak tau 20 sen!! hehehe.

7. Kibitzing tak dibenarkan di playchess melainkan registered member atau ranking Knight ke atas. Tapi dpd pengalaman, rank bishop baru boleh kibitz. Agak malang bagi yang suka mulut celupar hehehehe... Kalau tengah tengok live game kekadang rank Queen baru boleh mencelah. So, patzer tak dibenarkan bersuara. Kalau kat ICC aku kekadang warning gak "Warning Patzers detected" . . . :-)

8. Kat playchess kalau main tipu contoh guna software, lebih senang kena tangkap berbanding ICC. Dah la tu nama korang akan dipamerkan di skrin utama ha ha ha malunya . . .

9. FICS dgn ICC sebenarnya dulu satu. Tapi bila ada orang nak buat bisnes diorang split. Sebab tu kalau korang perasan ICC dengan FICS lebih kurang sama jer. Playchess memang business oriented sebab tu nampak playchess lebih pro berbanding dengan ICC yg nampak lebih cipan atau chinpanzee.

10. Camanapun secara personal aku lebih suka ICC berbanding playchess. Terpulang la kat korang, mmang ada pros and cons . . . .

Mohd Zambri said...

Tambahan, kat ICC kalau disconnected game kira adjourn melainkan kalau main dalam pool yang mana kalau disconnect dikira kalah.(Ini secara general)

Kalau playchess, tak dapat sambung semula dalam time sendiri dikira kalah la.

Masros bin Tukiran said...

Aku suka pakai Playchess sebab buleh buat akaun free..kekadang sampai setahun tak expired..trick nak naik rangking sampai bishop senang je hehehe.Tak leh bagi tau.Bila akaun expired create lagi dan lagi sampai dia kata akaun dah tak buleh buat lagi.Apa susah create akaun kat kat komputer lain atau uninstall je produk chessbase pastu install balik.

hairulov chessmaniacs said...

tq kengkawan atas tip2 yg menarik...termasuk tip2 "pirate" ..hehehe

There was an error in this gadget